Na slobodu sa dostal muž, ktorý chcel údajne zavraždiť svojho syna

30.07.2010 Prešov

Prešov 30. júla (TASR) - Pre chybu sudcu Okresného súdu v Prešove sa ešte v pondelok 26. júla dostal z väzby na slobodu Milan B. obžalovaný z pokusu vraždy svojho syna.
Päťdesiatjedenročný obžalovaný z Popradu bol vo väzbe práve preto, aby nemohol pokračovať v trestnej činnosti.
Senát prvostupňového súdu Okresného súdu na verejnom zasadnutí 30. júna zamietol žiadosť spomínaného obžalovaného o prepustenie z väzby na slobodu a ponechal ho vo väzbe. Proti tomuto uzneseniu podal obžalovaný ihneď na tomto verejnom zasadnutí sťažnosť. Súd prvého stupňa písomné vyhotovenie napadnutého uznesenia vyexpedoval následne 8. júla a Krajskému súdu predložil trestný spis na rozhodnutie o sťažnosti obžalovaného 26. júla. Okresný súd nerešpektoval lehotu uvedenú v paragrafe 76 odseku 3 Trestného poriadku, pretože sťažnosť s napadnutým rozhodnutím nepredložil nadriadenému súdu tak, aby tento mal zachovanú minimálne dobu päť pracovných dní na právoplatné rozhodnutie do ukončenia lehoty väzby pre prípravné konanie. Nadriadený súd - Krajský súd toto pochybenie súdu prvého stupňa nemohol už žiadnym spôsobom napraviť a obžalovaného musel z väzby prepustiť na slobodu. Vyplýva to mimo iného z uznesenia Krajského súdu v Prešove, ktoré má TASR k dispozícii.
Podľa policajného vyšetrovateľa obvinený sa mal 5. decembra minulého roka pokúsiť zavraždiť svojho syna. Sudca Okresného súdu v Prešove obvineného vzal 7. decembra 2009 do väzby. Podľa zákona sa základná lehota väzby v prípravnom konaní u obžalovaného skončila 5. júla tohto roku. Obžalovaný sa pokúšal počas vyšetrovania dostať na slobodu, okrem iného tvrdil, že je nevinný.
 

Vyberte región

mark